Horna

HornaSuomi saa tietää Ruotsin hakevan pikaisesti Natoon ja päättää seurata mukana. Venäjä reagoi ärhäkkäästi pakotteiden jo kiristämässä ilmapiirissä.

Samaan aikaan paljastuu USA:n ja Suomen sotilastiedustelun salainen operaatio Venäjällä. Se räjäyttää tilanteen katastrofiksi, jollaista kukaan suomalainen ei vielä muutama kuukausi sitten olisi voinut uskoa.

Ensin Ukraina. Sitten Suomi?

Dekkarimestari Ilkka Remeksen tuorein teos sekoittaa fiktiota ja faktaa niin sulavasti, että ajoittain on vaikea muistaa, missä totuus loppuu ja mielikuvitus alkaa… Remes rakentaa draaman kaarta varmuudella ja taidokkaasti, tiukkaan tekniseen faktaan nojaten ja täysin uskottavasti. Henkilöhahmot ovat sopivan kiinnostavia viemättä huomiota olennaisesta.” Anne Savolainen, Turun Sanomat

Remeksen nopeus, tarkkuus ja taito sitoa Horna juuri tähän aikaan on ihailtava.” Jorma Pokkinen, Aamulehti

”Horna tarjoaa jännitystä turboteholla.” Vesa Karonen, Helsingin Sanomat

TARINAN TAUSTAA

En varmaankaan ole ainoa suomalainen, joka on pitänyt Venäjältä Suomeen kohdistuvaa uhkaa varsin teoreettisena — ja joka nyt on havahtunut niihin kovin erikoisiin tekoihin ja puheisiin, joita Venäjä rajanaapureihinsa on kohdistanut.

Halusin tehdä tarinan, jossa näitä uudentyyppisiä uhkia käsitellään. Suomi joutuu Hornassa Venäjän rajun painostuksen kohteeksi kansainvälisen tilanteen kärjistyessä arvaamattomasti.

Mahdollisista, mutta etäisistä uhkakuvista alkoi yllättäen viime syksynä käynnistyneen kirjoitusprosessin aikana tulla jokapäiväisiä uutisotsikoita.

Ukraina joutui Venäjän informaatio-operaatioiden kohteeksi. Vastaavia menetelmiä Venäjä on alkanut käyttää Suomessakin, jostain syystä. Niin tapahtuu myös Hornassa. Tarinassa syyt ovat fiktiivisiä liittyen muun muassa Suomen edessä olevaan Nato-jäsenyyteen. Todellisessa elämässä syitä Venäjän informaatio-operaatioihin voidaan vain arvuutella.

Suomi on tottunut pelaamaan tiedustelupuolella äärimmäisen kovaa peliä. 1970-luvulla se oli samaan aikaan ystävyys- ja avunantosuhteessa Neuvostoiittoon sekä kiinteässä tiedusteluyhteistyössä Yhdysvaltain kanssa. Se oli nuorallakävelyä kiehuvan öljyn päällä.

Hornan elementteihin kuuluu muun muassa tämä suomalaisten ja amerikkalaisten Venäjään kohdistama salainen sotilastiedusteluyhteistyö, jonka olemassaolon puolustusvoimat virallisesti myönsi keväällä.

Toinen tarinan keskeinen elementti on Venäjän illegaali tiedustelu länsimaissa. Sen agenttiromaanejakin oudompia yksityiskohtia paljastui, kun venäläinen pariskunta jäi kiinni vakoilusta Saksassa lokakuussa 2011. Hornaan on tästä tapauksesta sovellettu tosielämän aineistoa.

Tarinan päähenkilö on Puolustusvoimien tiedustelulaitoksen palveluksessa työskentelevä Lari Vuori, joka on saanut aikaan huipputuloksia. Hänen esimiehiään eivät ole kiinnostaneet keinot, joilla tulokset ovat syntyneet — pääasia on, että tiedustelulaitos on pysynyt Yhdysvalloilta saadun avun tukemana perillä Venäjän asevoimien toiminnasta.

Eräänä varhaissyksyn päivänä poliisi pidättää Larin ja hänen avopuolisonsa Saran heidän kotoaan. Kaikki tapahtuu salassa. Pidätys tapahtuu huonoimpaan mahdolliseen aikaan. Lari on mukana operaatiossa, jonka merkitys on yhä kriittisempi kansainvälisen tilanteen kärjistyessä uhkaavasti Ukrainan tapahtumien liikkeelle sysäämässä ketjussa.

Larin esimiehet sotilastiedustelussa eivät kuitenkaan ole tietoisia Yhdysvaltain salaisesta Venäjällä tapahtuvasta operaatiosta, jossa Larilla on keskeinen rooli. Valkoisesta talosta otetaan salaa yhteyttä presidentti Niinistöön.

Pian Lari tajuaa luottaneensa väärään tahoon ja historiallisesti ratkaisevaksi tarkoitettu operaatio Moskovassa epäonnistuu karmaisevalla tavalla.

Larin tekemän erehdyksen seuraukset ovat järisyttävät. Kärsimään eivät joudu vain Lari ja hänen avovaimonsa, vaan koko Suomi joutuu kiirastuleen.