Uhrilento

Antti Kaira odottaa Helsinki-Vantaan lentokentällä morsiantaan Nizzasta. Konetta ei tule, vaan uutinen sen katoamisesta.

Hylky löytyy – ja jotakin selittämätöntä…

Kritiikki

”Romaanin hillitön jännitys kiihtyy entisten Remes-kirjojen tahtiin, ylikin… Se on jälleen täyttä tavaraa, vuoden tapaus tämän lajin rintamalla niin kuin on ollut jokainen Remeksen kirja.”

Matti Mäkelä, Aamulehti

”Uhrilento on huikean jännittävä ja täynnä hengästyttävää vauhtia… Viisi massiivista trilleriä viidessä vuodessa on huima suoritus. Varsinkin, kun taso ei osoita hiipumisen merkkejä. Päinvastoin. Uhrilentoa voi hyvinkin pitää Remeksen tähänastisen tuotannon huippuna.”

Kimmo Rantanen, Turun Sanomat

Taustakommentit

Puolen yön jälkeen marraskuun 1. päivänä 1999 Atlantin yllä elettiin kauhun hetkiä, kun EgyptAirin Boeing 767 syöksyi hallitsemattomasti kohti merta. New Yorkista Kairoon matkalla olleessa koneessa oli 217 matkustajaa. Se iskeytyi mereen ja kaikki matkustajat ja miehistön jäsenet menehtyivät.

Onnettomuuden syy oli täydellinen arvoitus. Viranomaiset tutkivat teknisen vian ja attentaatin mahdollisuutta, mutta pian löytyi kummallisempi selitys: lentäjän tahallinen teko. Ohjaamoäänittimen nauhalta oli kuultavissa lentäjän rukoilua. Sen tulkinnasta amerikkalaisilla ja egyptiläisillä viranomaisilla oli toisistaan poikkeava näkemys, kunnes kesällä 2001 Egyptin onnettomuustutkintaviranomaiset myönsivät epävirallisesti lentäjän itsemurhan onnettomuuden mahdolliseksi syyksi.

EgyptAirin onnettomuus oli yksi niistä elementeistä, jotka olivat synnyttämässä tämän tarinan ideaa.

Uhrilennon tekemisestä nautin enemmän kuin yhdenkään aiemman kirjani. Tarinassa on selkeä ydin ja polttopiste, jota kohti mennään. Juonen yllättävät käänteet sysäsivät myös kirjoitusprosessiin uutta puhtia. Uhrilento on ensimmäinen tarinoistani, joka on herättänyt kiinnostusta myös kaikkein vaativimmilla tahoilla tarinankerronnan ammattilaisten parissa.

Kirjaa tehdessäni haastattelin mm. lääketieteen, tiedonvälityksen, arkeologian, Balkanin alueen, ilmailun ja lennonvalvonnan asiantuntijoista, joille haluan tässäkin yhteydessä esittää lämpimät kiitokseni. Kahlasin myös tavalliseen tapaan internetiä, erilaisia julkaisuja ja kirjoja. Erityisesti haluan mainita Jyrki Puhakaisen teoksen ”Persoonan kieltäjät”.

Uhrilennossa on vahva mysteeri, joka alkaa paljastua vasta tarinan loppuvaiheessa. Pyydän kirjan jälkisanoissa lukijoitani ja työnsä vuoksi tarinasta kirjoittavia olemaan paljastamatta etukäteen juonen käänteitä ja jättämään uusille lukijoille löytämisen ilon. Tätä pyyntöäni on hienosti noudatettu ja olen siitä kiitollinen.

Kirjan päähenkilö on Saksassa asuva suomalainen aivotutkija Antti Kaira, joka työskentelee lääketehtaan tuotekehitysyksikössä. Antti on menossa naimisiin Ranskassa asuvan Tina Carabellan kanssa, mutta morsianta häiden aattona Helsinki-Vantaalle kuljettava lentokone katoaa. Lopulta hylky löytyy itäiseltä Välimereltä – ja jotakin selittämätöntä. Tästä käynnistyvät tapahtumat, jotka pakottavat Antin etsimään henkensä kaupalla totuutta onnettomuuden takaa. Sitä mukaa kun totuus alkaa paljastua, valkenee Antille tilanne kaikessa karmeudessaan – eikä paluuta ole.

%d bloggaajaa tykkää tästä: