Pahan perimä
Erik ja Katja Narvan perhe-elämä muuttuu peruuttamattomasti, kun Erikin iäkäs isä katoaa Berliinin-matkallaan. Mitä salailtavaa liittyy USA:ssa tieteellisen uran tehneiden Erikin vanhempien menneisyyteen? Mitä tekemistä toisen maailmansodan aikaisella natsi-Saksalla on isän katoamisen kanssa? Geenit ja perimä ovat tähän asti olleet Erikille työtä, mutta nyt niistä tulee jotain paljon henkilökohtaisempaa.
Natsi-Saksan johto valjasti tieteen palvelukseensa voittaakseen toisen maailmansodan. Nyt, yli 60 vuotta sodan päättymisen jälkeen, osa Hitlerin pelottavimmasta perinnöstä päätyy hämärissä olosuhteissa Helsinkiin.
Erik ja Katja ajautuvat perheensä synkkää salaisuutta selvittäessään yhä järkyttävämpien asioiden keskelle, sillä suurvaltapolitiikka on tänään raadollisempaa kuin koskaan…
Kritiikki
”Pahan perimä ei petä odotuksia. Remeksen järjestyksessään jo 11. trilleri on takuuvarmaa ammattimiehen työtä. Pahan perimä koukuttaa lukijan tarjoamalla sopivan määrän juonittelua, liukkaita juonenkäänteitä, eturistiriitoja, salaliittoja ja kansainvälistä politiikkaa, jossa myös Suomella on osansa… Pahan perimä osoittaa, että Ilkka Remes on kansainvälisen luokan trilleristi.”
Jukka Petäjä, Helsingin Sanomat
”On outoa, että joka syksy Remes onnistuu löytämään aina vain kiehtovamman lähtökohdan, jonka ympärille kehii tarinansa… Nautinnollista jännitystä!”
Tuomas Marjamäki, Ilta-Sanomat
”Olen jo vuosia ihmetellyt, miksi kirjailija Ilkka Remes (salanimi) suhtautuu penseästi trillereidensä kääntämiseen ja niiden vientiin ulkomaille. Viime yönä syy selvisi minulle, kun sain ahmittua hänen uusimpansa eli Pahan perimän (WSOY). Remes on harjoitellut kotona ja kotimaassa. Vientiin ja kansainväliseen menoon hän on halunnut vasta täydellisellä jännärillä. Nyt tekijä on luonut sellaisen ydinräjäytyksen, että ennustan kansainvälistä menestystä. Remestä ei enää tarvitse edes verrata alan supernimiin. Remes on lujempi. Tekijä on niin lähellä kansainvälistä täysosumaa, että suurkuluttajana tässä ihan innostuu.”
Heikki Haapavaara, Kauppalehti
”Juonirakenteeltaan Pahan perimä kuuluu Remeksen parhaimmistoon. Hän kuljettaa tarinaa samanaikaisesti nykyhetkessä ja sota-ajan menneisyydessä, mistä syntyy kutkuttavaa jännitettä… On hämmentävää huomata, kuinka suurelta osin kirjan mielikuvitukselliset juonenkäänteet ovat saaneet innoituksensa tositapahtumista. Siinä samalla viimeistään selviää, miksi tuo kirjan kansikuva on tuollainen kuin on.”
Tommi Berg, Etelä-Suomen Sanomat
Taustakommentit
Olen iän tai kokemuksen karttuessa tullut yhä valikoivammaksi kirjojeni aiheiden suhteen. Haluan paneutua asioihin, jotka aidosti kiinnostavat minua.
Tällä kertaa pureuduin teemaan, joka todella vei mukanaan. Löysin tapahtumia ja ihmiskohtaloita, jotka suorastaan pakottivat mielikuvituksen liikkeelle.
Mutta kaikkein hurjinta oli havaita, että nuo tosielämän tapahtumat ylittivät mielikuvitukseni rajat – törmäsin ihmisiin ja tekoihin, joita en olisi kovimmassakaan hybriksessä osannut keksiä.
Nämä faktat lietsoivat mielikuvitustani yhä enemmän ja lopputuloksena oli luomisvire, jollaista en ole koskaan aikaisemmin kokenut.
Kaikkien aikojen innostusta myös tarvittiin, sillä Pahan perimästä tuli laaja ja vuolas tarina, jossa liitän toisiinsa toisen maailmansodan kuohut, kylmän sodan labyrintin sekä nykypäivän maailman uudenlaiset turvallisuusuhat.
Nuo aihepiirit nivoutuvat jännitysjuoneen dramaattisten ihmiskohtaloiden välityksellä. Korostuneemmin kuin aikaisemmin, Pahan perimän keskiössä on ihminen – lihaa ja verta oleva älyn, pelkuruuden, turhamaisuuden ja rohkeuden ruumiillistuma, jota pieksää eteenpäin haasteiden ja kunnianhimon polte.
Niin Pahan perimän kuin todellisen elämänkin ihminen kokee elävänsä täydesti ollessaan intohimoisen innostunut jostakin – työstä, taiteesta, tieteestä, harrastuksesta.
Wernher von Braunin elämää hallitsivat pikkupojasta saakka raketit ja unelma avaruuslennoista. Ottmar von Verschuer paneutui herkeämättömällä intensiteetillä kaksostutkimukseen 1930-luvulla, apulaisenaan nuori tutkija Josef Mengele. Karin Magnussen tutki silmän väripigmenttiä lähes pakonomaisella vimmalla vielä kymmeniä vuosia työpaikkansa luhistumisen jälkeen.
Nämä ihmiset eivät esiinny Pahan perimän päähenkilöinä, mutta he ovat mukana muistuttamassa siitä, kuinka tutkijan into saattaa sumentaa hänen harkintakykynsä. Kunnianhimoisiin tavoitteisiin pääsemiseksi ollaan vähitellen valmiita käyttämään yhä kyseenalaisempia keinoja ja unohtamaan se, kuka ja miksi tavoitteet on asettanut.
Näin käy Paha perimän keskushenkilöille Rolf ja Ingrid Narvalle, ja näin käy heidän pojalleen Erikille.
Monet kirjan elementeistä ovat hautuneet mielessäni pitkään, mutta vasta tutustuttuani ilmailulääkäri Hubertus Strugholdin erikoiseen uraan alkoi tarina saada konkreettisen muodon. Strugholdin siirtyminen natsi-Saksasta USA:n avaruuslentotutkimuksen ytimeen kuvastaa sitä suhteellisuutta, jolla suurvalta on valmis etujensa vuoksi asiat näkemään.
Eikä tuo raadollisuus ole kylmän sodan vuosista ainakaan vähentynyt, sen tulevat Pahan perimän henkilöt huomaamaan kantapään kautta.
Käytin tarinan pohjana tosiasioita, joihin fiktio nivoutuu. Alla on esimerkinomainen luettelo niistä lähteistä, joista muun muassa hankin tietoa. Jälleen kerran huomasin kuitenkin sen, että faktoista siivilöityi tarinaan vain hippusia. Mutta ne olivat sitäkin tärkeämpiä, sillä kuten sanottu: mikään mielikuvitus ei pystyisi kuvittelemaan niin uskomattomia asioita.
Lähteet
Esimerkkejä Pahan perimää tehdessäni käyttämistäni lähteistä lyhyesti kommentoituna:
Allen, Charles Jr.: Nazi War Criminals in America. Highgate House, New York, 1985.
Suppea, mutta asiapitoinen kirjanen.
Beevor, Antony: Berliini 1945. WSOY, Juva 2002.
Laaja ja syvällinen teos Berliinin luhistumisesta.
Bernstein, Jeremy: Hitler’s Uranium Club. The Secret Recordings at Farm Hall. Copernicus Books, An Imprint of Springer–Verlag, New York, 2001.
Kiehtova ja ainutlaatuinen kurkistus Hitlerin atomiohjelman pääarkkitehtien keskinäisiin keskusteluihin, jotka Ison-Britannian tiedustelupalvelu taltioi salaa miesten ollessa internoituina Englannissa. Salaiseksi julistetttu aineisto julkistettiin vasta 1992. Teoksen laajassa esipuheessa on selkeä katsaus Saksan ydinohjelmaan. Bernsteinin kommentoi ja tulkitsee tutkijoiden keskusteluja kirjan marginaalissa.
Black, Edvin: War Against The Weak. Eugenics and America´s campaign to create a master race. Thunder´s Mouth Press, New York, 2004.
Tarkasti alkuperäislähteisiin perustuva laaja ja seikkaperäinen teos.
Bower, Tom: The Paperclip Conspiracy, The Hunt for the Nazi Scientists. Little, Brown and Company, USA, 1987.
Yksi harvoista aihetta käsittelevistä faktakirjoista.
Burleigh, Michael: Kolmas valtakunta. WSOY, Juva, 2004.
Alansa klassikoihin lukeutuva yleisesitys, joka sisältää kohtalaisen laajan osuuden mm. T4-eutanasiaohjelmasta.
Friedrich Georg: Hitler’s Miracle Weapons: The Secret History of the Rockets and Flying Craft of the Third Reich sekä Hitler’s Miracle Weapons: Secret Nuclear Weapons of the Third Reich and Their Carrier Systems: Luftwaffe and Kriegsmarine.
Hyvin kiinnostavia tietoja – ja runsaasti yltiöpäistä spekulointia. Vaatii lukijaltaan perustietoja näiden kahden erottamiseksi edes jossain määrin toisistaan.
Haber, Fritz, Strughold, Hubertus etc.: Epitome of Space Medicine. USAF School of Aviation Medicine. Randolph Field, Texas, 1950–57.
Kokoelma avaruuslääketieteellisiä tekstejä ja tutkimuksia (myös Strgugholdin omia), joiden tietoihin USA:n miehitetty avaruusohjelma perustui.
Henshall, Philip: The Nuclear Axis. Germany, Japan and the Atom Bomb Race 1939–45. Sutton Publishing Limited, Gloucestershire, 2000.
Kiinnostava näkökulma Saksan ydinaseohjelmaan, mutta paljon dokumentoimattomia väitteitä ja spekulointia, kuten niin usein tällaisissa teoksissa.
Hietala, Marjatta: (Toim.) Tutkijat ja sota. Suomalaisten tutkijoiden kontakteja ja kohtaloita toisen maailmansodan aikana. Suomalaisen kirjallisuuden seura. Historiallinen arkisto 121. Gummerus, Jyväskylä, 2006.
Sisältää mm. tietoja suomalaisten tutkijoiden suhteista Saksan eugeniikkatutkimukseen. Kiinnostava ja perusteellinen teos.
Hunt, Linda: Secret Agenda. St. Martin`s Press, New York, 1991.
Entisen CNN:n tutkivan toimittajan kokoomateos, joka sisältää tietoja Paperclip-operaation keskeisimpien tutkijoiden urasta Saksassa ja USA:ssa.
Irving, David: The Virus House. William Kimber, London, 1967.
Nykyisin maineensa syystäkin menettäneen historioitsijan vuonna 1967 julkaisema, huolella ja tarkasti tekemä yleisesitys natsien atomiohjelmasta. Perustuu keskeisiltä osin ensikäden lähteisiin. Mm. Werner Heisenberg piti teosta asiantuntevana.
Kallmann, Franz J.: The Genetics of Schizophrenia. 1939.
Geneettiseen psykiatriaan erikoistuneen eugenikon laaja tutkimus, jonka hän teki yhteistyössä natsien rotuhygienialainsäädännön pääarkkitehteihin kuuluneen Ernst Rüdinin laitoksen kanssa.
Karlsch, Rainer: Hitlers Bombe. Deutsche Verlags-Anstalt, München, 2005.
Saksassa paljon keskustelua herättänyt teos, jossa väitetään natsien päässeen ydinpommin kehitystyössä pidemmälle kuin yleisesti on oletettu. Sisältää aihetta koskevia uusia löytöjä, mutta myös perustelemattomiksi jääviä spekulaatioita.
Klee, Ernst: Das Personenlexikon zum Dritten Reich. Wer war was vor und nach 1945. Fischer Taschenbuch verlag, Frankfurt am Main, 2005.
Kattava henkilöhakemisto natsi-Saksassa toimineista eri alojen vaikuttajista.
Klee, Ernst: Deutsche Medizin im Dritten Reich. Karrieren vor und nach 1945. S. Fischer Verlag, Frankfurt am Main, 2001.
Kolmannen valtakunnan lääketieteestä kertova kattava ja yksityiskohtaisiin lähdeviitteisiin perustuva teos.
Klee, Ernst: Auschwitz, die NS-Medizin und Ihre Opfer. Fischer Taschenbuch Verlag, Frankfurt am Main. 2004.
Nimestään huolimatta kiihkoton ja asiallinen tietokirja natsi-Saksan lääketieteellisistä kokeiluista. Sisältää hyvin järkyttävää aineistoa.
Lagnado, Lucette Matalon & Dekel, Sheila Cohn: Children of the Flames. Dr. Josef Mengele and the untold Story of the Twins of Auschwitz. Penguin Books, 1992.
Ensikäden haastatteluihin ja lähteisiin perustuva teos Auschwitzin lääketieteellä perustelluista julmuuksista. Äärimmäisen järkyttävä teos.
Lifton, Robert Jay: The Nazi Doctors. Medical Killing and the Psychology of Genocide. Basic Books, USA, 1986.
Ensimmäisiä tutkielmia, joissa yritetään selvittää millaiset mekanismit saivat lääkärit osallistumaan julmuuksiin.
Macksey, Kenneth: Technology in War. The Impact of Science on Weapon Development and Modern Battle. Guild Publishing, London, 1986.
Tietoja mm. A4/V-2-raketin toiminnasta.
Müller-Hill, Benno: Murderous Science : Elimination by Scientific Selection of Jews, Gypsies, and Others in Germany, 1933-1945. Cold Spring Harbor, 1985.
Saksalainen geneetikko Müller-Hill haastattelee mm. natsi-eugenikkojen lapsia. Alan ensimmäisiin kuuluva saksalainen teos, jonka englanninkielisen käännöksen julkaisi Cold Spring Harbor –laboratorioiden kustantamo. Lopussa on DNA:n kaksoiskierteen toisen löytäjän ja Cold Spring Harborin keskeisen tukipylvään James D. Watsonin hyvin mielenkiintoinen kuvaus hänen matkastaan Berliiniin, reaktioistaan muutamiin saksalaisiin ja käynnistään eugeniikkaa tutkineissa laitoksissa.
Nagel, Günter: Atomversuche in Deutschland. Geheime Uranarbeiten in Gottow, Oranienburg und Stadtilm. Heinrich – Jung – Verlagsgesellschaft GmbH, Zella – Mehlis / Meiningen, 2002.
Tarkkaan käytännön tutkimustyöhön perustuva teos muutamista Hitlerin atomiohjelman toteutuspaikoista.
Nasiri, Omar: Inside the Global Jihad. How I Infiltrated Al Qaeda and was Abandoned by Western Intelligence. Hurst & company, London, 2006.
Kaksoisagentiksi ryhtyneen entisen terroristin omakohtaisia kokemuksia, joiden todenperäisyyttä ulkopuolisen on mahdotonta todentaa, mutta todennäköisesti ainakin osa tiedoista on paikkansapitäviä.
Piszkiewicz, Dennis: The Nazi Rocketeers. Dreams of Space and Crimes of War. Praeger Publishers, Westport, USA, 1995.
Perustiedot antava yleisesitys.
Posner, Gerald L. & Ware, John: Mengele. The Complete Story. Cooper Square Press, New York, 2000.
Aiheesta on julkaistu valtava määrä kirjoja, tämä kuuluu kattavimpiin.
Powers, Thomas: Heisenberg´s War — The Secret History of the German Bomb. United States of America, 1993.
Hyvin yksityiskohtainen ja lähteytetty, mutta tukee täysin yksipuolisesti Heisenbergin sodan jälkeen antamaa kuvaa siitä että tietyt tutkijat – myös Heisenberg itse – moraalisista syistä tietoisesti hidastelivat pommin rakentamisessa.
Rhodes, Richard: The Making of the Atomic Bomb. Simon & Schuster, New York, 1986.
Keskittyy USA:n Manhattan-projektiin, mutta käsittelee hyvin laajasti pommin luomista tieteellisenä jättihankkeena ja sivuaa myös alan saksalaista tutkimusta.
Rich, Ben R. & Janos, Leo: Skunk Works. A Personal Memoir of my Years at Lockheed. Warner Books, London, 1994.
Ensikäden tietoa salaisimmista kylmän sodan sotilasilmailun projekteista.
Rose, Paul Lawrence: Heisenberg and the Nazi Atomic Bomb Project. A Study in German Culture. University of California Press, Berkeley, Los Angeles, London, 1998.
Toisin kuin Powers Heisenberg’s War -teoksessa, Rose pitää Heisenbergia hankkeen keskeisenä tutkijana, jonka virhelaskelmat estivät onnistumisen. Myös Rosen näkemys on yksipuolinen.
Ruff, Siegfried, Strughold, Hubertus: Grundriß der Luftfahrtmedizin. Johann Ambrosius Barth Verlag, Leipzig, 1939 ja sekä saman teoksen toinen painos 1944.
Ruffin ja Strugholdin alkuperäinen teos, jota käsitellään tarkemmin Pahan perimässä.
Schmitt, Harrison: Return to the Moon: Exploration, Enterprise, and Energy in the Human Settlement of Space. Copernicus Books, New York, 2007.
Schmitt oli astronauteista ainoa, jolla on tutkijan tausta. Nyt geologi Schmitt kampanjoi helium-3:n louhinnan aloittamiseksi Kuusta.
Simpson, Christopher: Blowback. America’s Recruitment of Nazis and Its Effects on the Cold War. Weidenfeld & Nicolson, London, 1988.
Paperclip-operaation esittelyä hiukan laveammasta näkökulmasta kuin Huntilla.
Strughold, Hubertus: Compendium of Aerospace Medicine. USAF Sdhool of Aerospace Medicine, Texas, 1976.
Yhdysvaltain ilmavoimien Strugholdin kunniaksi tekemä monistetyyppinen julkaisu, jossa Strugholdin artikkeleita, puheita ja kirjeenvaihtoa. Sivuuttaa sotavuotensa Saksassa muutamalla sanalla.
Stuhlinger, Ernst & Ordway III, Frederick I.: Wernher von Braun, Crusader for Space. A Biographical Memoir. Krieger Publishing Company, Malabar, Florida, 1996.
Yksityiskohtainen elämäkerta, mutta jättää avoimeksi Mittelwerkeä sivuavia seikkoja.
Walker, Mark: Nazi Science. Myth, Truth, and the German Atomic Bomb. Perseus Publishing, Cambridge, Massachusetts, 1995.
Kunnianhimoisesta nimestään huolimatta ei esitä mitään uutta konkreettista aineistoa.
Ward, Bob: From Nazis to Nasa. Sutton Publishing, England, 2006.
Keskittyy anekdoottityyppisesti von Braunin uraan, ei anna laveampaa kuvaa saksalaisten panoksesta Nasassa.
Welsome, Eileen: The Plutonium Files. Dell Publishing, New York, 1999.
Erittäin seikkaperäinen, yksittäisten koehenkilöiden kohtaloihin pureutuva teos USA:n ihmiskokeista.