6/12

Haagissa sotarikoksista tuomittu serbieversti istuu suomalaisessa vankilassa. Mutta ei kauan. Hänen poikansa Vasa Jankovic on tehnyt Ruotsissa kolme arvokuljetusryöstöä – ja aikoo nyt vapauttaa isänsä.

Samalla Vasa tovereineen iskee koko Suomea vastaan – sitä Naton kumppanina veljeilevää eliittiä, joka hänen silmissään on ollut Balkanilla konfliktin osapuoli eikä sen rauhoittaja. Suomalaisille ei siis pitäisi tulla yllätyksenä, että isojen poikien hiekkalaatikolla pelataan isojen poikien panoksilla.

Itsenäisyyspäivän iltana Johanna Vahtera KRP:stä ja Antti Korpi TERAsta joutuvat uransa vaikeimman haasteen eteen. Valtakunnan kerma juhlii Presidentinlinnassa perinteisin menoin – kunnes kommandoasuiset serbit kääntävät uuden sivun Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan historiassa…

Kritiikki

”Hienosti Remes kutoo jälleen kokoon kansainvälisen jännitysjuonen. Kirjailija taitaa kokea missiokseen kertoa sujuvia ja intensiivisiä tarinoita pienten ihmisten teoista suurempiensa puristuksessa… Lukuromaanina 6/12 on tyypillistä Remestä: vauhdikasta, jännittävää, yllätyksellistä ja jouhevaa luettavaa.”

Jari Olavi Hiltunen, Satakunnan Kansa

”6/12 kuvaa remesläisen katkeria ja koeteltuja ihmisiä sekä tuttuja suomalaisia perussankareita viihdyttävästi ja sujuvasti… Kaiken kaikkiaan Remes on luonut uskomattomalla mielikuvituksellaan ja detaljitiedollaan kiinnostavan lukukokemuksen.”

Jari Alenius, Iltasanomat

”Remes on tehnyt huolella taustatyönsä… Remes on aina osannut noukkia tällaisia helponlaisia ajankohtaisuuspisteitä, mutta nyt hän kehittää kommandomiesten erilaisista taustoista ja motiiveista ajoittain kelpo draamaa.”

Hannu Marttila, Hesingin Sanomat

”Tarina vetää, tekniikka on tarkkana, lukijan ennakkoluuloja ja mieltymyksiä kutitellaan.”

Matti Mäkelä, Aamulehti

”Remes hallitsee trillerin tekemisen taidon. 6/12 kuuluu tekijänsä parhaimmistoon.”

Karo Hämäläinen, Suomen Kuvalehti

”6/12 sopii oivaksi työnäytteeksi kansainvälisille bestselleristeillekin.”

Kai Hirvasnoro, Kansan Uutiset

Taustakommentit

Halusin vaihteeksi tehdä nopeasti etenevän, suoraviivaisen trillerin. Kirjoitusprosessi heijasti tarinan sisältöä: työ eteni pidikkeittä, kohtaus sysäsi vauhtiin uuden, pahoja solmuja ei syntynyt ratkottavaksi.

Kirjan keskushenkilö on Ruotsissa asuva serbialaissyntyinen Vasa Jankovic, jonka isä on Haagissa tuomittu sotarikoksista. Tämä istuu tuomiotaan Suomessa. Vasa on paitsi opiskelija, myös useisiin arvokuljetusryöstöihin osallistunut rikollinen. Hänen näkökulmastaan Suomen aktiivisuus viime vuosina Balkanilla näyttää varsin erilaisilta kuin suomalaisten silmin katsottuna.

Hahmottelin kirjaa ensin täysin itsenäisenä, uusien henkilöiden varaan nojaavana tarinana, mutta siitä alkoi tulla liiankin todentuntuinen. Otin päähenkilöiden joukkoon aiemmista kirjoistani tutut Johanna Vahteran ja Antti Korven. Heidän avullaan sain mukaan tuttuutta ja sepitteellisyyttä, jota kaipasin.

Kirjassa on myös ajankohtaisia teemoja. Tanskan joutuminen avointen vihanilmausten kohteeksi Lähi-idässä hätkähdytti rauhassa uinumaan tottunutta Pohjolaa. Suomalaiset päätyivät yllättäen sellutehdaskiistan takia syytettyjen penkille Etelä-Amerikassa. Entä jos koti-Suomen kamaralle kärjistyisi jotain paljon pahempaa? Millä tavoin sellaiselta välttyminen olisi mahdollista – vai olisiko se?