Etusivu > Yleinen > Tornado

Tornado

22/09/2022

USA:n ja Venäjän sotilasjohdon salainen tapaaminen Suomessa.

Tasavallan presidentti kateissa.

Ruotsalaisen sukellusveneen 24 miehistön jäsentä loukussa Landsortin syvänteessä.


”Remes on mestari kutomaan jännitystarinaa, joka etenee uskottavasti mikrotasolta globaalille makrotasolle. Tätä taitoa hän on hionut vuosikymmenet. Kansainväliset poliittiset näyttämöt aukeavat lukijan eteen kuin eksoottiset kukat [-] 

Tornado värittää jälleen mielenkiintoisen skenaarion siitä, missä nykymaailmassa eletään ja mitä voisi tapahtua suurvaltapolitiikassa seuraavaksi.”

Jari Olavi Hiltunen, Satakunnan Kansa

”Tornado on taidokkaimmin kirjoitettua Remestä, mitä muistan lukeneeni.”

Marku Ånäs, Suomen Kuvalehti
Tarinan taustaa

Kun aloin kirjoittaa Tornadoa oli Eurooppa tyystin erilainen paikka kuin kirjan lähtiessä painoon. Myös Suomen ilmapiiri muuttui nopeudella ja voimalla, jolle ei ole vertaa toisen maailmansodan jälkeisessä historiassa.

Moni arvailujen varassa aikaisemmin ollut seikka on runsaassa puolessa vuodessa todentunut faktaksi. Venäjän sotilastiedustelu GRU on epäonnistunut Ukrainassa ja organisaatiossa on ollut kuohuntaa. Jo aiemmin GRU:n operaatioita on paljastunut lännessä tavalla, joka osoittaa vähintäänkin operatiivisia puutteita sen toiminnassa.

Paljastukset ovat kuitenkin vain jäävuoren huippu valtavan organisaation aktiivisuudesta. Venäläisvakoojien ujuttamisessa maailmalle Suomi on jo vuosikymmenten ajan ollut perinteinen portti, jonka lopulta suomalaiset itse avasivat selälleen.

Yli 30 000 inkeriläisen niin sanotun paluumuuton Suomeen mahdollistanut päätös junailtiin 1990-luvun alussa salamyhkäisesti, suomettuneesti ja KGB:n ohjaamana. Erittäin merkittävä ja kauaskantoinen ratkaisu tehtiin oudolla tavalla ilman hallituksen ja eduskunnan käsittelyä.

Myös nyt, Tornadon ilmestyessä, Suomen itäinen portti on rakosellaan – poikkeustapauksena koko Euroopassa – ja Suomi myöntää viisumeita henkilöille, joiden todellisista tarkoitusperistä ei ole mitään tietoa. Vain se tiedetään faktisesti, että Venäjä on toistuvasti käyttänyt vakoojiensa ja murharyhmiensä lähettämiseen ulkomaille turistiviisumeita.

Tornadon henkilöihin kuuluu inkerinsuomalainen illegaali eli peitehenkilöllisyyttä käyttävä agentti Jussi Kiuru, joka päällepäin on tavallinen IT-konsultti, mutta joka todellisuudessa hoitaa Suomessa ja Ruotsissa GRU:n tieteellis-teknistä vakoilua, yhtä Venäjän tärkeimmistä ja menestyksekkäimmistä osaamisalueista.

Venäjän lännen heikentämiseksi ja hajottamiseksi toteuttamien operaatioiden onnistumisen arviointia vaikeuttaa olennaisesti se, että yleensä vain sen epäonnistumiset paljastuvat. Toisinaan ilmaantuu kuitenkin tietoja, jotka osoittavat kuinka suurin tavoittein ja resurssein Venäjä toimii ja kuinka häikäilemättömiä keinoja se käyttää.

Venäjän salaisen vaikutus- ja sabotaasitoiminnan mittaluokka on häkellyttävä. Massiivisten tiedusteluorganisaatioidensa ylläpidon lisäksi se on syytänyt satoja miljoonia euroja lännen epävakauttamiseen ja osallistunut esimerkiksi hankkeeseen Montenegron Nato-jäsenyyden estämiseksi liittymisen kynnyksellä.

Tornadossa GRU-vakooja Kiurun tärkein kohde on Ruotsin huippunykyaikainen Blekinge-sukellusveneluokka, joka uhkaa Venäjän herkintä ja kehittyneintä vedenalaista sotilasteknologiaa. Suomessa jää helposti katveeseen se, millainen kummajainen Ruotsi on: rauhanrakentajaksi itsensä profiloinut maa tuottaa suurvaltojen rinnalla uuden polven hävittäjiä ja sukellusveneitä tavalla, johon mikään muu Ruotsin kokoluokan valtio ei lähimainkaan pysty.

Tornadon päähenkilö on ruotsinsuomalainen Arno Laakso, joka on tutustunut sukellusvenevalmistaja Saabilla ohjelmistoinsinöörinä työskentelevään Frida Marttiseen. Hankenilla Helsingissä opiskellessaan Arno on ystävystynyt varakkaasta perheestä lähtöisin olevan Johan Nybergin kanssa ja sekaantunut henkilökohtaisen tragedian vuoksi tämän huumebisneksiin. Kolmikko päätyy oman riskialttiin hankkeensa kautta keskelle Venäjän häikäilemätöntä vaikuttamisoperaatiota.

Sukellusvene Blekinge jää loukkuun Landsortin rotkoon Itämeren syvimmässä kohdassa. Samaan aikaan Königstedtissä Vantaalla on alkamassa huipputapaaminen, joka on ajanut Suomen valtiojohdon puun ja kuoren väliin. Arnon ja Fridan moraali joutuu punnittavaksi ratkaisuissa, joissa on vain katastrofaalisia vaihtoehtoja.

Kategoriat:Yleinen
%d bloggaajaa tykkää tästä: